Etter hvert som klimaet blir mildere, blir vintrene kortere og pollensesongen desto lenger. Først ut til å spre pollen om våren er tresortene or og hassel, deretter kommer gjerne bjørka i løpet av mai eller april. Om sommeren har vi gresspollen og om høsten blomstrer burota.

Pollensesongen varer nesten halve året, litt avhengig av hvor vi bor i landet og av temperaturen. Pollen fra trær kan dessuten også spre seg tusenvis av kilometer.

Derfor kan et mildvær i Russland, eller i Sør-Sverige, føre til pollen som fraktes med vær og vind, og skape problemer for pollenallergikere her hjemme selv om sesongen egentlig ikke har begynt enda.

 

- Helle Grøttum, Generalsekretær i LHL Astma & Allergi

 

Forurenset uteluft

Desember, januar og februar er de kaldeste månedene i året og kan derfor være de verste når det kommer til forurenset uteluft. Kulda bidrar til at luften blir stillestående fordi det er kaldt på bakken og varmere lengere opp. Da får ikke luften beveget seg og samler opp utslipp fra både eksos, veistøv og partikler fra vedfyring.

Det å puste inn forurenset luft fra biltrafikk kan gi økt hoste, bronkitt og mindre motstand mot infeksjoner for dem som har astma og kroniske luftveissykdommer.

De som har astma kan reagere med nedsatt lungefunksjon selv etter kort tids eksponering og allergikere kan oppleve økt irritasjon av slimhinnene. Blir du utsatt for langvarig eksponering kan det bidra til å utvikle sykdommer i luftveien og hjerte-karsystemet.

 

Unngå eksponering

For de fleste av oss er det ikke så lett å unngå å komme i kontakt med pollen eller forurenset luft, særlig hvis vi er på farta. Men det er allikevel flere ting vi kan gjøre for å redusere kontakten. I bilen bør du for eksempel passe på å holde vinduene igjen og heller bruke bilens airconditionanlegg. Da er det imidlertid viktig at anlegget fungerer optimalt.
 

Skift pollenfilter

Pollenfilteret i bilens AC-anlegg er den første barrieren for å sikre et godt inneklima i bilen. Pollenfilteret sørger for at den mest forurensende luften ikke kommer inn i fordamperen eller inn i kupèen.

Derfor er det viktig å bytte filteret. Bilverkstedene anbefaler at pollenfilteret byttes hvert år. Noe av forurensningen legger seg også rundt filteret, og når filteret er skiftet ut, hender det at partikler løsner og faller ned.

Derfor bør dette området rengjøres hver gang pollenfilteret byttes.
 

Rens airconditionanlegget

Etter pollenfilteret, inne i selve AC-anlegget, kan det samle seg usynlige bakterier og soppsporer. Disse må også fjernes for å sikre et fullgodt inneklima i bilen. Hvert AC-system har to svake punkter som utsettes for smuss og skadelige mikroorganismer, pollenfilterboksen og fordamperen.

I kombinasjon med fuktighet og skitt vil de trange områdene mellom kjøleribbene i fordamperen gi en ideel grobunn for bakterier og mugg. Som et resultat av dette, avhengig av værforhold, kjøremønster og bruken av AC-anlegget, foreligger det en risiko for negativ påvirkning av helsen til sjåfør og passasjerer over tid.

En vanlig metode som verkstedene benytter er å høytrykkssprøyte fordamperen med et rensemiddel som er spesialutviklet for dette formålet.
 

La verkstedet gjøre jobben

Effektiv rens av airconditionanlegget krever teknisk kompetanse om AC-anlegg og kan bare gjøres med spesialverktøy. Derfor anbefales det å benytte et verksted som er spesialister til å utføre denne typen arbeid.

Mobile bruker rensesystemet airco well® som sikrer sunn luft i bilen. Beskytt helsen din, og utfør sjekk og rens av klimaanlegget minst én gang i året.

 

Fordeler med airco well®

✓ Forebygger ubehagelig lukt
✓ Helse- og miljøvennlig
✓ Uten allergifremmende farge- og duftstoffer
✓ Den beste løsningen for sunn luft i bilen

 

BESTILL KLIMARENS