Våren er her! Tid for å rense klimaanlegget.

Det er ikke lett å oppdage når klimaanlegget ditt bør renses – men en tommelfingerregel kan være å rense minumum én gang i året.

Etter en hel sesong med kalde vinternetter blir klimaanlegget fuktig og skitt samler seg, noe som gir et perfekt miljø for bakterier, sopp og andre mikroorganismer å utvikle seg i. For å sikre at det er frisk og god luft som sirkuleres inne i bilen, vil klimaanlegget ha behov for både rengjøring og filterskifte.

Er du interessert i å rense klimanlegget?

Les mer og bestill time her →
5 gode grunner for å rense bilens klimaanlegg denne våren:


1. Enkelt tiltak for å sikre godt inneklima i bilen


Pollenfilteret i bilens AC-anlegg er den første barrieren for å sikre godt inneklima i bilen. Pollenfilteret sørger for at den mest forurensende luften ikke kommer inn i fordamperen eller inn i kupèen.

Derfor er det viktig å bytte filteret. Bilverkstedene anbefaler at pollenfilteret byttes hvert år. Noe av forurensningen legger seg også rundt filteret, og når filteret er skiftet ut, hender det at partikler løsner og faller ned. Derfor bør dette området rengjøres hver gang pollenfilteret byttes.


2. Allergiforebyggende


Bilen er en naturlig del av hverdagen for mange mennesker. Vi tilbringer ofte flere timer i bilen hver dag, og da er godt inneklima og et velfungerende airconditionanlegg viktig. Et forurenset klimaanlegg øker risikoen for dårligere helse og kan spesielt påvirke barn og mennesker med allergier og astma.

En anbefaling fra Norges Astma og Allergi-forbund er å blant annet skifte pollenfilteret regelmessig, for over tid vil skitt, støv, fukt og lignende sette seg i hele klimaanlegget.

«Pollensesongen varer nesten halve året, litt avhengig av hvor vi bor i landet og av temperaturen», sier Helle Grøttum som er generalsekretær i LHL Astma & Allergi.

Etter hvert som klimaet blir mildere, blir vintrene kortere og pollensesongen desto lenger. På våren er det oftest tresortene Or, Hassel, Salix og Bjørk som gir allergiske plager for oss nordmenn, deretter kommer gjerne gresspollen om sommeren, og gjennom høsten blomstrer burota.

For allergikere kan et skittent klimaanlegg utløse allergiske reaksjoner gjennom hele året, selv om vinteren.


3. Fjerner mugg som er vanskelig å oppdage


Det er ikke lett å oppdage når klimaanlegget ditt bør renses – men en tommelfingerregel kan være å rense minumum én gang i året. Ta det som en del av vårrengjøringen!

Den vonde lukten man forbinder med et forurenset anlegg kommer snikende over tid, og er ikke noe man merker i starten av forurensningen. Det er ikke før man har blitt utsatt for bakterier og mugg over lengre tid at man begynner å merke det på lukten i bilen.

Akkurat som man kan bli syk av å bo i hus med fuktskader og mugg, kan man bli syk av å kjøre bil med de samme bakteriene i AC-anlegget. Forskjellen er at i huset blir man ikke blåst rett i ansiktet med luft rett fra kilden.


4. Fjerner og forebygger ubehagelig lukt


Den vonde lukta kan komme av flere grunner, men om vi utelukker gammel mat og sure sokker – så er det faktisk klimaanlegget som ofte er grunnen til at det lukter vondt.

Men visste du at selv om klimaanlegget ofte kan være grunn til vond lukt, så er det ikke alltid at et skittent klimaanlegg faktisk lukter? Det kan ta uker, og i noen tilfeller flere måneder før den vonde lukten kommer, og da har du allerede rukket å få i deg mange farlige mikroorganismer.

Dersom klimaanlegget har begynt å lukte - da er det et tydelig signal om at det må utføres en rens.


5. Kvalitetsprodukter gir bedre og sikrere resultat


For bilmekanikere i Norge er airco well® et anerkjent produkt som utfører klimarens i verdensklasse. airco well® er i dag det eneste allergivennlige produktet på markedet, og også eneste som rengjør både pollenfilterboksen og fordamper.

airco well® fra TUNAP er et rengjøringsprodukt som fjerner alt av bakterier, mikroorganismer og fukt i anlegget og gir deg et sunt og friskt inneklima. Produktene har blitt nøye testet og godkjent av det tyske astma og allergiforbundet som varmt anbefaler det både til barn og alle som sliter med pustevansker, astma, allergier eller nedsatt immunforsvar. Det burde også brukes forebyggende for å unngå sykdommer og nedsatt helse.

TUNAP airco well® skyller basiller ut ved hjelp av en høytrykksstråle og alle tilhørende komponenter rengjøres grundig.Er du interessert i å rense klimanlegget?

Les mer og bestill time her →

Vond lukt i bilen? Dette kan være grunnen.

  • Del denne artikkelen på:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Nyheten gjelder for følgende avdeling(er):