Nå kommer vinteren!

I disse tider blir stadig flere deler av landet dekket av snø, og kuldegrader om morgenen er blitt vanlig nok en gang. Det betyr at vinteren er rett rundt hjørnet, og at bilen din igjen trenger litt ekstra oppmerksomhet. Her er noe av det viktigste du burde holde et øye med:

Dekkene er det mest åpenbare på en bil som må ordnes før vinteren, dog ikke det eneste. Her er det mye som må tas hensyn til, men viktigst er det at dekkene har en mønsterdybde på mer enn tre millimeter, og at de er laget spesielt for bruk i kaldt klima. Hvis bilen har piggdekk, kan disse kun brukes mellom 1. november og 28. april (første mandag etter 2. påskedag 2019) med mindre kjøreforholdene krever det. Pigg- og piggfri dekk kan ikke brukes om hverandre på samme bil. Legg merke til at hverken vinterdekk eller sommerdekk kreves etter noen spesiell dato, det er de faktiske kjøreforholdene som bestemmer.

Batteriet skaper også hodebry for mange når gradestokken kryper nedover. Dette er et resultat av hvordan kjemiske reaksjoner går langsommere, etterhvert som temperaturen synker. I et bilbatteri betyr dette at utladningsevnen blir dårligere, slik at startmotoren ikke får energien den trenger for å starte motoren. Dette problemet er vanligst i biler med eldre batterier, som en må regne med å skifte ut omlag hvert 5. år ved normal bruk, om ikke oftere. Mange har god erfaring med å investere i en god batterilader, slik at de kan gi det litt ekstra påfyll når det trengs. Alle biler kan også ha godt av å få sjekket oljen: Hvis denne må byttes kan det være lurt å velge en tynnere variant med gode egenskaper i kaldt klima, slik at friksjonen i motoren ikke er større enn nødvendig. Uansett er det viktig å bruke olje som passer overens med bilprodusentens spesifikasjoner. Disse finner du vanligvis i bilens instruksjonsbok.

Lakken kan også ha godt av litt ekstra omsorg før veisaltingen begynner for alvor. En god lakkbehandling kan hjelpe til med å holde bilen ren lenger mellom hver vask, og gjøre den mer motstandsdyktig mot korrosjon. Derfor handler ikke dette kun om å holde bilen pen, men også om å hindre rustdannelse som veisaltet dessverre har en tendens til å fremskynde.

Alt dette er grep vi i Mobile har lang erfaring med. Vi har blant annet et stort utvalg testvinnende vinterdekk fra Continental, og bistår gjerne med både sjekk, skifte og kjøp av dekk. Vi hjelper selvsagt til med alt annet din bil skulle trenge før vinteren også, og vi ber deg ta kontakt med en av våre 33 forhandlere om du skulle lure på noe!

Tekst: Tom-Erik L Monsrud

  • Del denne artikkelen på:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Nyheten gjelder for følgende avdeling(er):