Store endringer for EU-kontrollen

Snart vil det være slutt på tiden der det siste sifferet i registreringsnummeret på bilen, bestemmer når den skal inn til EU-kontroll, eller periodisk kjøretøykontroll (PKK) som den også kalles. Fra og med 8. februar i 2019 vil nemlig bileier selv kunne velge når de ønsker å kontrollere bilen, såfremt et par viktige tidsfrister overholdes.

En EU-kontroll handler først og fremst om sikkerhet og miljø. Den handler om at bilens sikkerhetssystemer skal være i forskriftsmessig stand, og at alt fra lys og vindusviskere til bremser og styring faktisk fungerer som det skal når det trengs. Faktisk kontrolleres et sted mellom 100 og 200 ulike funksjoner, deler og systemer i en EU-kontroll. Dette er avgjørende for trafikksikkerheten, og fordi denne sikkerheten er så viktig er kravene til verkstedene som utfører slike kontroller svært strenge, og alle verksteder som ønsker å gjennomføre EU-kontoller må tilfredsstille en rekke krav. Med disse endringene heves også kompetansekravet til verkstedene.

Og så var det dette med tidsfrister, hva som må overholdes, og hvor lang tid som kan gå mellom hver kontroll. Tidsfristene kommer i stor grad til å være som før, slik at nye biler skal kontrolleres før fire år har gått, og annethvert år etter dette. (Det vil fortsatt være egne regler for veteranbiler) Det nye blir at bileier ikke lenger må vente til de siste månedene før fristen, men kan velge å ta kontrollen tidligere. I tillegg vil begjæring om avregistrering sendes ut umiddelbart etter siste frist, istedenfor ordningen idag der en får to ekstra måneder om fristen ikke overholdes.

EU-kontrollen er en viktig, påkrevd og nødvendig del av å være bileier. Endringene kommer som nevnt til å tre i kraft 8. februar 2019, og det vil være en overgangsperiode der dette innføres gradvis. Mobile har kompetanse til å utføre EU-kontroll ved alle våre forhandlere, og hjelper deg gjerne med å finne et tidspunkt som passer for deg. Det er bare å kontakt hvis du skulle ha noen spørsmål.

Tekst: Tom-Erik L Monsrud, Foto: Mobile

  • Del denne artikkelen på:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Nyheten gjelder for følgende avdeling(er):