Neste generasjons hydrogenbil fra Hyundai

The Consumer Electronics Show, eller CES, er i full gang i Las Vegas. Her samler verdens ledende produsenter av forbrukerteknologi seg hvert år til å vise hva de har å vise fram, og i år er også Hyundai tilstede. De viser fram nye NEXO, deres helt nye hydrogenbil.

Fordelene med hydrogen som drivstoff for biler er mange. En av dem er rekkevidden, som i NEXO sitt tilfelle er på et sted mellom 600km og 800km. I tillegg kan tanken fylles (nesten) som vi er vant til, på bare fem minutter. Kjøreopplevelsen er akkurat som å kjøre en batterielektrisk bil, og det samme er klimagassutslippet.

Hyundai NEXO er, i motsetning til forgjengeren ix-35, bygget fra bunnen av til å bruke hydrogen. Den utnytter derfor plassen langt bedre enn biler som egentlig er tiltenkt bensin- eller dieselmotorer. Det betyr det en sterkere motor på 180 hestekrefter, og 0-100 km/t på under 10 sekunder. Forøvrig er dette den første bilen fra Hyundai med evne til å kjøre helt på egenhånd på motorvei, og ved parkering. Såkalt nivå 4-autonomi.

Det ventes at nye Hyundai NEXO vil være å få kjøpt i norske forhandlere i løpet av sommeren, og man tror prisnivået vil ligge rundt 600.000-650.000. Noe av det som kommer til å avgjøre hvordan nye Hyundai NEXO blir mottatt her i Norge, kommer an på påfyllingsmulighetene. Idag er påfyllingsstasjonene konsentrert rundt de store byene, og det ble registrert 38 hydrogendrevne Hyundai i 2017. I årene som kommer har NEL en målsetning om å tredoble antall fyllestasjoner i Norge, og regner med å gå fra ni stasjoner idag, til 30 i 2020. Da vil biler som Hyundai NEXO raskt kunne bli svært attraktive for mange flere.

Tekst: Tom-Erik L Monsrud, Foto: Hyundai

  • Del denne artikkelen på:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Nyheten gjelder for følgende avdeling(er):