Bremsesystemet på en bil fungerer ved å bruke friksjon til å redusere bilens hastighet eller stoppe den helt. Når du trykker på bremsepedalen, overføres kraften gjennom bremsevæsken i bremsesystemet, som presser bremseklossene mot bremseskivene. Bremseskivene er metallplater festet til hjulene, og når bremseklossene klemmer rundt dem, skapes friksjon som bremser rotasjonen av hjulene. På grunn av den kontinuerlige friksjonen med bremseskivene, vil friksjonsmaterialet på bremseklossene gradvis slites ned. Når bremseklossene blir for tynne, kan de miste effektiviteten, noe som kan føre til redusert bremsekraft. Derfor er det viktig å regelmessig sjekke og vedlikeholde bremseklossene. 

Vanlige tegn på slitte bremseklosser kan være: 

Skrapelyder

Hvis du hører høye, skrapende lyder når du bremser, er det et tydelig tegn på at bremseklossene dine er slitte. Disse lydene oppstår ofte fordi bremseklossene har slitt seg helt ned til metallet. Ignorerer du disse lydene, kan det føre til mer alvorlige og kostbare skader på bremsesystemet. Når metall møter metall, er det kun et spørsmål om tid før du må bytte ut både bremseklossene og bremseskivene.

Varsellampe på dashbordet

De fleste moderne biler er utstyrt med en varsellampe på dashbordet som indikerer problemer med bremsesystemet. Hvis denne lampen lyser, bør du få bremsene sjekket så snart som mulig. Varsellampene kan indikere at bremseklossene har nådd minimum tykkelse. 

Vibrasjoner eller risting 

Et annet tegn som indikerer at bremseskivene må skiftes ut, er at det vibrerer eller rister når du bremser. Dette kan skje på grunn av slitasje over tid. Vibrasjoner i bremsene kan også skape farlige situasjoner og i verste fall påvirke bilens retningsstabilitet.

Forlenget bremselengde

Hvis du merker at det tar lengre tid enn vanlig å stoppe bilen, kan det tyde på at bremseklossene er slitte. Forlenget bremselengde kan være ekstremt farlig, spesielt i nødsituasjoner. Det er viktig å få bremseklossene sjekket så snart som mulig hvis du opplever dette symptomet.

Skjevtrekk 

Ujevn slitasje på bremseklossene fører til at bilen trekker til den ene siden når du bremser. Dette kan påvirke bilens stabilitet og krever inspeksjon. Ujevn bremseslitasje kan også føre til ujevn dekkslitasje og ytterligere problemer med styringen.

Å kjenne til disse tegnene og reagere raskt, kan spare deg for kostbare reparasjoner, og viktigst av alt: holde deg og dine medtrafikanter trygge på veien. Vi i Mobile kan hjelpe deg med å opprettholde sikkerheten og ytelsen til kjøretøyet ditt. Hvis du opplever noen av disse tegnene på slitte bremseklosser, oppfordrer vi deg til å besøke en av våre verksteder for en grundig inspeksjon av bremsesystemet ditt. Husk også å få skiftet ut bremsevæske regelmessig (minst annethvert år) for å unngå svikt i bremsesystemet. Bremsevæsken kan absorbere fuktighet over tid, noe som kan føre til indre korrosjon og dramatisk reduksjon av ytelse.